sunnuntai 30. tammikuuta 2011

Hiivaleipä


Leipäkoneella vaivattu taikina:

2 ½ dl vettä
½ dl öljyä
1 dl kaurahiutaleita
5 ½ dl hiivaleipäjauhoja
1 tl suolaa
1 ½ tl kuivahiivaa

Laita ainekset ohjeen mukaisessa järjestyksessä leipäkoneeseen. Valitse taikinanteko-ohjelma ja anna koneen käydä 20 minuuttia, sammuta kone ja anna taikinan kohota n. 30 minuuttia. Leivo taikinasta yksi pyöreä tai pitkula leipä ja anna kohota uudelleen n. 15 minuuttia. Paista 200 asteessa keskitasolla 20 minuuttia.

                                                              TAI

Perinteisesti käsin vaivattu taikina:

2 ½ dl vettä
1 tl suolaa
1 dl kaurahiutaleita
5 ½ dl hiivaleipäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
25 g margariinia

Lisää +42 asteiseen veteen pieneen jauhomäärään sekoitettu kuivahiiva. Lisää suola, kaurahiutaleet ja osa jauhoista. Laita joukkoon sulatettu margariini ja loput jauhoista. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja anna kohota. Leivo yhdeksi pyöreäksi tai pitkulaksi leiväksi. Paista 200 asteessa keskitasolla 20 minuuttia.
.

lauantai 29. tammikuuta 2011

Rouheiset sämpylät 9 kpl

Tällä kertaa oli vuorossa rouheiset sämpylät. Tämä ohje on rouheiset sämpyläjauhot-pussin kyljestä. Tämähän on sämpylöiden perusohje missä yleensä vaan jauhot muuttuu mutta laitan sen tänne kumminkin. Itse annan leipäkoneen aina vaivata taikinaa niin saan kuohkean taikinan ja pehmeät sämpylät. Laitan tämän ohjeen leipäkoneella leivottavaksi.



2 ½ dl vettä
1 rkl siirappia
½ dl öljyä
5 ½ dl rouheisia sämpyläjauhoja
1 ½ tl kuivahiivaa
1 tl suolaa

Laita aineet leipäkoneeseen ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Valitse taikinanteko-ohjelma ja anna sekoittaa 20 minuuuttia ja sammuta kone. Muotoile taikinasta sämpylöitä ja anna kohota pellillä n. 20 minuuttia. Paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.
Vaihtoehtona on tietenkin tehdä valmis leipä vaalean leivän paisto-ohjelmalla.

keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Kinderpiirakka

Alkuperäinen ohje löytyy Älä tule paha kakku- blogista Ihana suklaapiirakka nimellä ja joku toinen oli antanut nimeksi Kinderpiirakka, mielestäni muistuttikin Kindersuklaata joten pidin sen nimen sen takia. Tämä piirakka oli HIUKAN makeaa mutta silti niin hyvää. Ohjetta lukiessani kammoksuin sokerin ja rasvan määrää mutta pakkohan tätä oli kokeilla.



Pohja:
6 dl sokeria
5 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
6 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 dl kuumaa vettä
300 g sulatettua margariinia
4 munaa

Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Lisää niiden sekaan kuuma vesi, margariini ja rikki sekoitetut munat. Sekoita tasaiseksi ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 175 astessa n. 30 minuuttia. Anna jäähtyä.

Voikreemikuorrutus:
150 g margariinia
300 g tomusokeria
4 tl vaniljasokeria
2 munan keltuaista

Sekoita pehmeän margariinin sekaan sokerit ja keltuaiset. Levitä jäähtyneet pohjan päälle.

Päälle:
1 levy fazerin sinistä suklaata

Sulata suklaa ja levitä voikreemin päälle. Koristeraidoituksen voi tehdä halutessaan valkoisella tai tummalla suklaalla.

lauantai 22. tammikuuta 2011

Autokakku

Mieheni syntymäpäivän kunniaksi päätin kokeille ensi kertaa muotokakkua. Pakastimessa oli valmis 7 munan pyöreä kakkupohja, josta sain väsättyä tämän autokakun. Ennen kerman pursottamista tilanne näytti kyllä melko toivottomalta, miehenikin sanoi, että ei tuo kyllä miltään autolta näytä mutta miltäs muultakaan se näyttää ku autolta.
Autosta puuttuu renkaiden keskusta, minkä sitten huomasin vasta valokuvattuani enkä jaksanut enää alkaa kuvaamaan uudestaan.




7 munan kakkupohja

Täyte:
Mansikka-vadelmahilloa
Kermavaahtoa
Mansikanpalasia

Kostutus:
Mustikka-vadelmamehu

Päällinen värjättyä kermavaahtoa

keskiviikko 19. tammikuuta 2011

Jämäuunileivät

Päivällä jäi yli pizzan päällisiä joten käytin ne näihin uunivoileipiin. Edelllispäivän sämpylöitä ja ruisleipää päällystettynä margariinillä, kinkkusuikaleilla, savusuikaleilla, pepperonimakkaralla ja juustolla. Uunissa 225 asteessa n.10-15 minuuttia.

tiistai 18. tammikuuta 2011

Mariannepalat


Pohja:
3 kananmunaa
3 dl sokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
150 g sulatettua margariinia
1 ½ dl maitoa
75 g Marianne-crushia

Kuorrute:
30 g voita
5 rkl kahvia
300 g tomusokeria
2 rkl kaakaojauhetta
75 g Marianne-crushia

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Lopuksi margariinisula, maito ja Mariannemurska. Levitä taikina tasaiseksi leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista 225 asteessa n. 15 minuuttia.

Sekoita kuorrutteen ainekset kattilassa tasaiseksi seokseksi. Levitä lämpöisen pohjan päälle ja ripottele pinnalle esim. mansikan makuisia rakeita tai nonparelleja.

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Rahkasämpylät n. 20 kpl



 
4 dl vettä
250 g maitorahkaa
50 g hiivaa
5 dl kaurahiutaleita
½ rkl suolaa
½ dl siirappia
n. 7 dl puolikarkeita vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja
50 g sulaa voita tai margariinia

Kuumenna neste melko kuumaksi. Sekoita siihen jääkaappikylmä rahka, jolloin seoksesta tulee kädenlämpöistä. Liuota siihen hiiva. Lisää kaurahiutaleet. Jätä seos peitettynä lämpimään paikkaan nois 20 minuutiksi (esim. kulho lämpimään vesialtaaseen).
Kun seos kuplii, lisää loput aineet ja alusta pehmeäksi taikinaksi. Leivo taikina heti sämpylöiksi ja kohota vasta sämpylöinä peitettynä lämpimässä paikassa.
Paista 225-asteessa 10-12 min.

keskiviikko 12. tammikuuta 2011

Suklaaviipaleet n. 60 kpl

Ohje on poimittu Seitsemän sortin leivonnaiset-kirjasta.



200 g voita
2 ½ dl sokeria
1 kananmuna
5 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 rkl vaniljasokeria

Voiteluun ja koristeluun:
Kananmuna
Raesokeria

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Jaa taikina 6 osaan ja leivo tangoiksi pellin päälle ( 3 tankoa/pelti). Taputa tangot kevyesti matalemmiksi. Voitele munalla ja ripottele raesokeria päälle. Paista 200 asteessa keskitasolla 15 minuuttia. Leikkaa lämpiminä vinopaloiksi ja anna jäähtyä.

Lillin suussa sulavat pikkuleivät n. 50 kpl

Ohje on suoraan poimittu Seitsemän sortin leivonnaiset-kirjasta.



125 g voita
1 ½ dl sokeria
1 kananmuna
2 tl vaniljasokeria
4 dl perunajauhoja

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna hyvin sekoittaen. Lisää siivilän läpi vaniljasokeri ja perunajauhot. Tee taikinasta pellille leivinpaperin päälle pieniä palloja ja sitten litistä ne haarukalla littanoiksi. Paista 225 asteessa n. 10-15 minuuttia

tiistai 11. tammikuuta 2011

Juustosämpylät 8kpl


2 ½ dl maitoa
1 ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 dl juustoraastetta ( Emmental)
1 rkl öljyä
n. 6 dl hiivaleipäjauhoja

Pinnalle:
1 dl juustoraastetta
1 kananmuna


Liuota hiiva pienen jauhomäärän kanssa +42 asteiseen maitoon. Lisää suola, juustoraaste ja öljy ja alusta taikinaksi hiivaleipäjauhoilla. Löysähköstä taikinasta saat kuohkeimmat sämpylät. Kohota taikina peitettynä kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
Leivo kohonnut taikina tangoksi ja ota siitä palasia uunipellille. Kohota sämpylät kaksinkertaisiksi peitettynä. Sekoita juustoraaste kananmunan sekaan ja voitele sämpylät. Paista 225- asteisessa uunissa 12-15 min.

lauantai 8. tammikuuta 2011

Sipuli-juustosämpylät n. 18 kpl


½ -1 ps pakastesipulia
½ dl vettä

Pehmennä sipulit kattilassa pienessä vesitilkassa. Jäähdytä.

Taikina:
3 dl vettä
1 ps kuivahiivaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
3 dl kaurahiutaleita
2 dl kauraisia sämpyläjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
½ dl öljyä

Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Liuota hiiva pienen jauhomäärän kanssa veteen. Lisää sokeri, suola, kaurahiutaleet, sipulit ja jauhot. Lisää ennen viimeisten jauhojen laittoa öljy. Vaivaa tasaiseksi taikinaksi ja anna kohota.
Muotoile taikinasta sämpylöitä ja kohota uudestaan. Voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista 225 asteessa keskitasolla n. 12 minuuttia.

torstai 6. tammikuuta 2011

Vadelma-suklaamuffinssit 12 kpl


100 g margariinia tai voita
2 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl maitoa
3 dl jäisiä vadelmia

Vatkaa margariini ja sokeri.Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet vuorotellen maidon kanssa. Lisää viimeiseksi vadelmat varovaisesti sekoittaen. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa keskitasolla 20 minuuttia.

tiistai 4. tammikuuta 2011

Porkkanasämpylät

Ohje on suoraan poimittu hiivaleipävehnäjauhopakkauksesta.




5 dl maitoa
50 g hiivaa
1½ tl suolaa
½ dl siirappia
½ dl öljyä
3 dl porkkanaraastetta
n. 11-12 dl hiivaleipävehnäjauhoja

Liuota hiiva lämpimään nesteeseen. Lisää suola, siirappi, öljy ja porkkanaraaste. Lisää vähitellen jauhoja ja vaivaa tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kohota liinan alla ( hyvä kohotuspaikka on mikroaaltouuni ). Muotoile taikinasta sämpylöitä ja anna kohota uudelleen. Paista 225 asteessa keskitasolla n. 10 minuuttia.

lauantai 1. tammikuuta 2011

Tuhatlehtileivokset 30 kpl


1 pkt (1 kg) torttutaikinalevyjä

Täyte:
100 g luumumarmeladia
1 prk (150 g ) ranskankermaa
1 tl sitruunamehua
½ dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl kermaa

Leikkaa torttutaikinalevyt kolmeen osaan ja voitele munalla. Paista 250 asteessa keskitasolla n. 8 minuuttia.
Halkaise palat jäähtyneinä.
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää muut aineet sekaan. Täytä leivokset esim. pursottamalla. Sihtaa tomusokeria päälle.