keskiviikko 23. helmikuuta 2011

Hirvipannukakku (pellillinen)


6 dl maitoa
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
4 kananmunaa

400 g hirvenjauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
mausteita (itse laitoin maustepippuria, aromatia, valkopippuria, chilijauhetta)

Pinnalle:
Juustoraastetta ja halutessaan myös tomaattiviipaleita

Vatkaa maidon sekaan jauhot, suola ja kananmunat.

Paista jauheliha ja sipulit ja mausta oman maun mukaan. Laita leivinpaperilla vuoratulle pellille ensin taikina ja sitten ripottele jauheliha tasaisesti joka puolelle. Laita vielä pinnalle juustoraaste (ja tomaatit). Paista pannukakkua 200 asteessa keskitasolla n. 30 minuuttia

tiistai 22. helmikuuta 2011

Sitruunamuffinssit


3 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1 dl kermaa
2 munaa
100 g juoksevaa margariinia
1 sitruunan raastettu kuori
½ sitruunan mehu

Sekoita kaikki ainekset lusikalla sekaisin keskenään. Jaa taikina muffinssivuokiin ja paista 200 asteessa keskitasolla 15-20 minuuttia.

Tarjoiluehdotus:
2 ½ dl Flora vispiä
100 g appelsiinituorejuustoa

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää appelsiintuorejuusto. Pursota muffinssien päälle.

maanantai 21. helmikuuta 2011

Lettuja mansikkahillon ja kermavaahdon kera


5 dl maitoa
2 munaa
3/4 tl suolaa
1 tl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
2 rkl margariinia


2 ½ dl Flora vispiä vaahdotettuna
mansikkahilloa

Vispaa kaikki ainekset sekaisin keskenään. Anna turvota ½ tuntia ja paista pannulla kauniin ruskeiksi.
Nauti valmiit letut kermavaahdon ja hillon kera.

sunnuntai 20. helmikuuta 2011

Marianne-mansikkakakku


Tämä kakku on tehty tällä  Marianne-mansikkakääretortun ohjeella. Paistoin pohjan pienessä kakkuvuoassa ja kokosin kakuksi. Kostutuksessa käytin vaniljamaitoa (maitoa 2 dl + vaniljasokeria 1 tl ) ja pursotukset ovat Flora vispiä. Päällä myös mansikoita, jotka ovat kostutettu hyytelösokerilla.

lauantai 19. helmikuuta 2011

torstai 17. helmikuuta 2011

Kääretorttu mustikkarahkalla


Pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
3/4 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
3/4 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja nostele varovaisesti munavaahdon sekaan. Laita taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 225 asteessa 7-10 minuuttia. Kumoa pohja sokeroidulle leivinpaperille ja anna jäähtyä.

Täyte:
1 dl kermaa
1 prk maitorahkaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 pss (200g) pakastemustikoita

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää maitorahka, sokerit ja kohmeiset mustikat ja vatkaa ainekset sekaisin. Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle ja kääri rullaksi.

Omenariisi


2 ½ omenaa
noin 4 dl vettä
1 rkl sokeria
1/4 tl suolaa
1 dl puuroriisiä
2 dl vispikermaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl kanelia

Kuori, halkaise ja paloittele omenat. Kuumenna vesi kattilassa kiehuvaksi. Lisää kattilaan sokeri, suola, riisi ja omenapalat. Keitä hiljaisella lämmöllä 15-20 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Jäähdytä puuro hyvin.
Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla ja kanelilla. Sekoita kermavaahto kylmään puuroon.

keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Omenakauralastut


125 g voita
1 omena
2 ½ dl kaurahiutaleita
3 rkl vehnäjauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta
1 ½ dl sokeria
1 tl kanelia
1 muna

Sulata rasva. Raasta omena ja sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kaikki raaka-aineet rasvan sekaan. Laita pellille pieniä nokareita ja paista 200 asteessa 5-10 minuuttia.

Herukka-vadelmakeitto


8 dl vettä
5 dl punaherukoita
½ dl laimentamatonta mustaherukkamehua
3/4 dl sokeria
1 dl vadelmia

Suurus:
2 rkl perunajauhoja
1 dl vettä

Keitä aineksia n. 10 minuuttia. Siivilöi marjat pois ja lisää suurus. Laita kattila takaisin liedelle ja odota kunnes pulpahtaa yhden kerran. Laita keiton pinnalle sokeria ja anna jäähtyä.

sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Runebergin torttu

Teki mieli kokeilla ensimmäistä kertaa Runebergin tortun tekoa. Kotilieden sivuilta löytyi tämä alkoholiton ja pelkistetty ohje. Monissa ohjeissa kostutetaan leivonnaiset esim. punssilla tai rommilla mutta minulta ei löytynyt semmoisia kostutusaineita. Ensi vuonna täytyy kokeilla hiukan erilaisella versiolla.



200 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
2 munaa
2 dl mantelijauhetta
2 ½ dl korppujauhoja ( jossa mukana 1 hapankorppu ja muutaman pipari)
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Koriste:
Vadelmahilloa

1 dl tomusokeria
½-1 rkl vettä

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Hienonna hapankorppu ja piparit ja sekoita muiden kuivien aineiden sekaan. Lisää seokseen.
Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka 20x25cm. Laita taikina tasaisesti vuokaan ja paista 175 asteessa keskitasolla 35 minuuttia. Anna jäähtyä.
Jaa leivonnaisten päälle teelusikalla hillonokareita ja sekoíta sokerikuorrute sopivaksi massaksi ja levitä hillon ympärille renkaaksi. Leikkaa leivonnaiset neliön muotoiseksi.

keskiviikko 2. helmikuuta 2011

Voisilmäpullat 12 kpl


Peruspullataikina:
2 ½ dl maitoa
3/4 tl suolaa
3/4 dl sokeria
2 tl kardemummaa
1 muna
1 ps kuivahiivaa
6-7 dl vehnäjauhoja
75 g margariinia

Lämmitä maito +42 asteiseksi. Sekoita maidon sekaan suola, sokeri, kardemumma, muna ja hiiva sekoitettuna pieneen jauhomäärään. Lisää loput jauhot ja rasva. Anna taikinan kohota ½ tuntia.

                                                      TAI

Leipäkoneella tehty taikina:
3 dl maitoa
6½ dl vehnäjauhoja
1 pss kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl kardemummaa
125 g pehmeää margariinia tai voita

Laita ainekset ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Jätä 1 dl jauhoja lopuksi lisättäväksi. Valitse 1 tunnin taikinaohjelma. Anna sekoittaa 5 minuuttia ja lisää loput jauhot. Anna koneen sekoittaa vielä 10 minuuttia ja katkaise ohjelma. Jätä taikina leipäkoneeseen kohoamaan puoleksi tunniksi.

Täyte:
50 g voita
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Voiteleen:
Munaa

Pinnalle:
Raesokeria

Muotoile kohonneesta pullataikinasta pikkupullia pellin päälle. Anna kohota n. 20 minuuttia. Voitele pullat munalla ja leikkaa pullan keskelle saksilla ristiviillot. Laita nokare täytettä ja laita viillot kiinni. Ripottele pinnalle raesokeria. Paista 225 asteessa keskitasolla 10-15 minuuttia.

tiistai 1. helmikuuta 2011

Jauheliha-piirakkaneliöt 20 kpl


Taikina:
2 ½ dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 dl porkkanaraastetta
1 rkl siirappia
n. ½ tl suolaa
n. 7 dl sämpyläjauhoja
½ dl öljyä

Täyte:
300 g jauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
mausteita oman maun mukaan
1 ½ dl maustekurkkukuutioita
2 dl juustoraastetta

Voiteluun:
munaa

Pinnalle:
Kaurahiutaleita

Lämmitä vesi +42 asteiseksi. Lisää siirappi, suola, hiiva pieneen jauhomäärään sekoitettuna ja porkkanaraaste. Alusta taikinaan jauhot sekä loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa peitettynä. Valmista sillä aikaa täyte.

Paista jauheliha ja sipulit. Mausta haluamillasi mausteilla. Lisää viimeiseksi maustekurkkukuutiot ja juustoraaste.

Jaa kohonnut taikina kahteen osaan. Kauli toinen taikina n. 28x35 cm:n suuruiseksi levyksi ja nosta se pellille leivinpaperin päälle. Merkitse levy taikinapyörällä kevyesti painaen 7x7 cm:n suuruisiksi neliöiksi. Laita jokaiselle neliölle yksi ruokalusikallinen täytettä. Kauli lopputaikinasta saman suuruinen levy ja nosta täytetyn levyn päälle. Painele kansilevy kämmensyrjällä täytteiden välistä kiinni ja leikkaa taikinapyörällä neliöiksi.
Voitele neliöt munalla ja ripottele pinnalla kaurahiutaleita. Paista 225 asteessa keskitasolla n. 15 minuuttia.