maanantai 30. tammikuuta 2012

Grahamleipä

Tänään tein välipalaksi grahamleipää kuuman oikean kaakaon kanssa, oli hyvää. Katson useasti päiväkodin ruokalistasta, että mitä niillä on siellä välipalaksi ja sitten teen samaa kotona. Tyttöni käy esikoulua niin ei saa kyseistä välipalaa. Tänään listalla oli leipää ja kaakaota, tein vain hiukan
paremman version siitä.

























3 dl vettä
50 g voisulaa
2 dl grahamjauhoja
6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1 ½ tl kuivahiivaa

Laita ainekset leipäkoneen kulhoon ohjeen mukaisessa järjestyksessä. Laita taikinanteko-ohjelma päälle ½ tunnin ajaksi, sammuta kone ja anna taikinan kohota leipäkoneessa ½ tuntia. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja muotoile haluamaasi muotoon, paista 200 asteessa alatasolla 20 minuuttia.

lauantai 28. tammikuuta 2012

Lohipiiras 15 kpl

Jotakin muuta suolaista teki mieli tehdä ristiäisiin  kuin aina vaan voileipäkakkua. Tämän ohjeen löysin jo aikaisemmin Kermaruusun blogista ja on ollut tarkoitus kokeilla, nyt sitten tein ensin koevedoksen ja totesin ne hyvän makuisiksi. Nämä siis päätyi ristäistarjoiluun voileipäkääretortun kaveriksi.



Taikina:
200 g voita
2 ½ dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 prk sitruunarahkaa

Sekoita ensin jauhot voin sekaan, lisää lopuksi sitruunarahka ja sekoita tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.

Täyte:
200 g lohta (raakana)
2 keitettyä kananmunaa
1 dl riisiä (raakana)
½ dl tilliä
½ prk creme bonjour cusine sipulisekoitusta
1 tl yrttisuolaa
½ tl suolaa
½ tl sitruunapippuria

Keitä kananmunat ja riisi. Pilko lohi pieniksi palasiksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään.

Voiteluun kananmunaa

Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen isoksi levyksi. Ota pyöreällä muotilla paloja. Laita pyöreän pohjan päälle täytettä, laita toinen pyöreä pala päälle. Nipistä reunat kiinni haarukalla. Voitele kananmunalla ja paista 225 asteessa keskitasolla 15 minuuttia.

Ristiäiskakku

Ristiäiskakku pojalleni Miikalle. Vihdoin ja viimein saimme kauan odotetun pojan, kahden tytön jälkeen. Nyt saa vauvat jäädä tältä erää, ehkä sitten vanhoilla päivillä voi vielä yhden iltatähden tekaista.




Kakkupohja:
8 kananmunaa
2½ dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää varovasti keskenään sekoitetut kuivat aineet. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Paista kakkua 175 asteessa alatasolla 40 minuuttia.

Täyte:
n. 2 dl mansikkahilloa
1 prk Flora vispiä
vaniljasokeria

Vaahdota kerma vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Soseuta hilloa hiukan sauvasekoittimella, että ei jää sellaisia mansikan palasia ja sekoita se kerman sekaan.

Päällinen:
3 dl kuohukermaa
3 dl fariinisokeria

Flora vispiä vaahdotettuna ja osaksi pastaväreillä värjättynä.

Laita kerma ja sokeri kattilaan ja anna kiehua n. 10 minuuttia. Tee testi onko kinuski valmista: laita lasiin kylmää vettä ja tiputa sinne tippa kinuskia, jos tippa pysyi ehjänä niin valmista tuli, jos taas tippa hajoaa niin jatka keittämistä.

Koriste tilattu Ullanunelmasta.

Voileipäkääretorttu

Tälläisen olen tehnyt joskus ennenkin joten ohje löytyy täältä.  Tämän tein poikani ristiäisiin.

lauantai 14. tammikuuta 2012

Mansikkakakku

 
 
Kakkupohja:
7 kananmunaa
2½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
½ dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää varovasti keskenään sekoitetut kuivat aineet. Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka. Paista kakkua 175 asteessa alatasolla 40 minuuttia.

Täyte:
n. 2 dl mansikkahilloa
1 prk Flora vispiä
tomusokeria
vaniljasokeria

Vaahdota kerma vaahdoksi ja mausta se tomusokerilla ja vaniljasokerilla.

Kostutus vaniljamaidolla ( 2 dl maitoa + 1 tl vaniljasokeria)

Päällinen:
500 g pakastemansikoita
4 dl Flora vispiä (tomusokeria+vaniljasokeria)
hyytelösokerista tehty kiille pakkauksen ohjeen mukaan

Mamman kinkkuvoileipäkakku

Tämä ohje on äitini laatima ja moneen otteeseen muokattu, että on saatu suhteet sopivaksi. Monenlaista kakkua olen kokeillut mutta tämä on edelleen niiden parhaiden joukossa.



1 pkt Vaasan iso moniviljapaahtoleipää
1 pkt Vaasan iso grahampaahtoleipää

Täyte:
3½-4 dl Flora vispiä
suolaa, valkopippuria
3 rkl majoneesia
350 g kinkkua
125 g meetvurstia
3 rkl kurkkusalaattia

Leikkaa leivistä reunat pois.
Vaahdota kerma vaahdoksi ja mausta se. Pilko kinkku ja meetvursti ja lisää ne vaahdon sekaan muiden ainesten kanssa. Ja sit vaan kokoamaan. Minä laitoin 6 leipää / kerros ja kerroksia tuli 6 kpl.
Kostutus lihaliemellä (5 dl vettä + ½ lihaliemikuutio)

Päällinen:
5 dl Flora vispiä vaahdotettuna
suolaa, valkopippuria
3 rkl majoneesia
kinkkua
meetvurstia
viinirypäleitä
tomaattia
persiljaa

perjantai 13. tammikuuta 2012

Vadelma-omenakeksit 25 kpl

Tämä ohje on Pullahiireltä. Tosi helppoja ja nopeita tehdä. Mun mielestä oli hyvä idea käyttää näitä pikapuuroja, niitä kun sattuu löytymään monta eri makua.



70 g vadelma-omena pikapuuroa
100 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
60 g ruokokidesokeria ( itse laitoin fariinisokeria)
100 g pehmeää voita
3 rkl vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita joukkoon pehmeä voi sekä vesi. Muotoile taikina palloksi ja laita jääkaappiin 10 minuutiksi. Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen levyksi ja ota muotilla pikkuleipiä. Paista 200 asteessa keskitasolla 7-9 minuuttia.

tiistai 3. tammikuuta 2012

Mansikka-raparperipiiras



Mansikka-raparperiseos:
250 g raparperia
n. 200g  mansikoita
1 dl vettä
1 ½ dl sokeria

Laita vesi ja sokeri kiehumaan. Lisää raparperit ja mansikat ja anna kiehua n. 10 minuuttia jotta nesteet hiukan haihtuvat. Valmista sillä aikaa pohjataikina.

150 g margariinia
1 dl sokeria
1 muna
2 ½ vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele taikina voidellun ja korppujauhotetun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Laita pohjan päälle mansikka-raparperiseos. Valmista päälle tuleva muruseos.

Muruseos:
50 g voita
½ dl sokeria
1 ½ dl kaurahiutaleita
1 rkl korppujauhoja
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa pehmeän voin sekaan muut ainekset. Ripottele piirakan päälle. Paista piirakkaa 200 asteessa 30 keskitasolla minuuttia.

Rahkaletut



1 prk maitorahkaa
3 kananmunaa
1 dl jauhoja
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1/4 tl suolaa
½ dl mehua

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna taikinan turvota 10 minuuttia. Paista letuiksi ja tarjoile vaniljajäätelön ja hillon kera.

Minttu-suklaapikkuleivät n. 60 kpl

                                                                                                   

150 g voita
1 ½ dl sokeria
½ dl fariinisokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 dl tummaa kaakaota
1 ½ rkl perunajauhoa
1 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
1 tl piparminttuaromia
Koristeluun tummaa- tai maitosuklaata

Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokerit. Vatkaa sekaan kananmuna. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan.  Mausta taikina piparminttuaromilla. Muotoile taikinasta pieniä palloja ja litistä ne littanaksi. Pellille mahtuu 25 kpl kerrallaan.
Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 8 minuuttia.  Anna jäähtyä. Sulata suklaa vesihauteen päällä miedolla lämmöllä. Koristele pikkuleivät.

 

Suklaapikkuleivät



150 g voita tai margariinia
1 1/4 dl sokeria
1 1/4 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria
1 muna
3 1/4 dl vehnäjauhoja
½ tl soodaa
½ tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
200 g pieneksi paloiteltua tummaa suklaata

Vatkaa voi ja sokerit vaahdoksi. Lisää muna. Sekoita loput kuivat aineet keskenään ja lisää taikinan joukkoon. Lisää viimeiseksi paloiteltu suklaa. Pyörittele taikinasta pieniä palloja.
Paista 200 asteessa keskitasolla 10-12 minuuttia.