maanantai 28. lokakuuta 2013

Karjalanpiirakat 30kpl




Riisitäyte:
5 dl vettä
2 ½ dl puuroriisiä
1 l maitoa
3/4 tl suolaa

Kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
5 ½ dl Sunnuntain Hieno Täysjyväruisjauhoja

Voiteluun:
50 g margariinia
1 dl vettä

Lisää kiehuvaan veteen riisi. Anna kiehua n. 10 min, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen n.40 min. Mausta suolalla ja jäähdytä.

Valmista kuoritaikina puuron kypsyessä. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi.

Leivo taikinasta tanko ja jaa se 30 palaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne matalammiksi. Pane levyt muovin alle ja ripottele väleihin jauhoja kiinnitarttumisen estämiseksi.

Kauli taikinalevyt ohuiksi pyöreiksi piirakan kuoriksi (halkaisija n.12cm) ruisjauhoja apuna käyttäen. Pinoa kuoret limittäin ja ripottele väliin jauhoja. Peitä muovilla kuivumisen estämiseksi. Laita uuni kuumenemaan 275 asteeseen.

Levitä täytettä kuorelle. Nosta reunat keskelle ja rypytä molemmilla etusormilla.

Nosta piirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista uunin keskitasolla n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin.

Kasta kypsät piirakat kuumaan vesi-rasvaseokseen ja peitä voipaperilla ja leivinliinalla. Anna pehmentyä ainakin 30 minuuttia.

sunnuntai 13. lokakuuta 2013

Siirappi-inkivääripikkuleivät n. 36kpl


125 g voita
2 ½ dl fariinisokeria
½ dl tummaa siirappia
1 muna
5 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ tl ruokasoodaa
1 ½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl kanelia

Koristtelu:
½ dl sokeria

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää siirappi ja muna. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Sekoita tasaiseksi. Laita taikina noin tunniksi jääkaappiin.
Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Muotoile taikinasta pyöreitä palloja (halkaisija n.2cm) ja pyörittele ne sokerissa. Paista pikkuleipiä keskitasolla 10-12 minuuttia.